Moderne onderhoudsvriendelijke voortuin te Wijchen

Moderne onderhoudsvriendelijke voortuin te Wijchen.

 Als uitgangspunt voor deze tuin was de opdracht een onderhoudsvriendelijke, robuuste tuin met diverse contrasten in materiaal.

Om deze onderhoudsvriendelijke voortuin te creëren is gebruik gemaakt van diverse dode materialen. De opritten en paden zijn gemaakt van tegels van schellevis beton, 1 x 1 meter. Daardoor ontstond het robuuste karakter van de tuin. De rest van de tuin is bedekt met grauwacke split in een grovere fractie. Vanwege de ligging van het huis ten opzichte van de straat, namelijk 70 cm hoger, ligt de tuin op een helling . Voor het pad naar de voordeur is daarom gekozen voor een trap, gemaakt van schellevis beton in de grootte van 1,5 x 1,2 meter., met vijf centimeter tussenruimte. Daardoor was er ruimte ontstaan voor het plaatsen van LED strips.

Zo stond er een notenboom, die vanwege gevoelsmatige redenen behouden moest blijven. Hier om heen is een verhoogde plantenbak van lineablocs geplaatst. Om het grote vlak te doorbreken zijn er twee grote gegalvaniseerde stalen plantenbakken ( geleverd door Adezz ) geplaatst met daarin Olijfbomen en Lavendel. Als verbinding tussen huis en tuin is de bestaande Red Cedar wand herhaalt in de tuin met daarin de brievenbus. Op het dak van de carport hebben we een groendak verwezenlijkt. Het is een dak dat is begroeid met sedum, dit zijn vetplantjes. Deze plantjes kunnen erg goed tegen droogte, maar ook heel vochtige periodes kunnen ze goed hebben. De felle zon is tevens geen probleem voor deze vetplantjes.